Tým z našeho ústavu se účastnil evropského projektu, který zkoumal přírodní sloučeniny zvané karotenoidy. Víte, co jsou zač a čím jsou důležité pro život rostlin a zvířat i pro lidské zdraví?

Tým z našeho ústavu se účastnil evropského projektu, který zkoumal přírodní sloučeniny zvané karotenoidy. Víte, co jsou zač a čím jsou důležité pro život rostlin a zvířat i pro lidské zdraví?

Jednou z forem evropské vědecké spolupráce je program COST, jenž propojuje odborníky z mnoha zemí pracující na nejrůznějších výzkumných tématech. Doktorka Zuzana Vondráková z Laboratoře biologicky aktivních látek se společně s dalšími kolegy účastnila projektu COST nazvaného EUROCAROTEN. Přes 200 účastníků z 38 států v něm zkoumalo karotenoidy a nové možnosti jejich využití.

Tým Zuzany Vondrákové konkrétně měřil hladiny těchto sloučenin v jablkách po sklizni a během skladování. Zaměřil se přitom na odrůdy jabloně vyšlechtěné v našem ústavu.

Karotenoidy všichni dobře známe – setkáváme se s nimi denně, dokonce je často a rádi jíme. Jsou to totiž žlutá, oranžová nebo červená barviva obsažená v ovoci, zelenině i některých potravinách živočišného původu, třeba sýrech či lososím mase.

Karotenoidy představují velmi důležitou složku našeho jídelníčku. Z některých si lidské tělo například tvoří vitamin A, který je nezbytný pro správnou funkci zraku. Živočichové ovšem nedokážou karotenoidy vyrábět ve svých buňkách, a proto je musí přijímat v potravě, nejčastěji rostlinné.

V rostlinách se tyto látky podílejí na fotosyntéze nebo chrání buňky před škodlivými účinky nadměrného slunečního záření. Protože jsou nápadně barevné a často se vyskytují v květech a plodech, slouží také ke komunikaci rostlin s opylovači a se zvířaty, která roznášejí jejich semena.

Chcete se dozvědět víc o funkcích karotenů v přírodě i o jejich praktických aplikacích v potravinářství, medicíně či kosmetice?

Podívejte se na dvě animovaná videa, která připravili pro veřejnost vědci z EUROCAROTENu. Videa jsou s anglickým komentářem a volitelnými českými titulky:

Carotenoids: Natural compounds key for life on Earth

Carotenoids and derivatives: Importance in food security and applications

Ilustrační foto: Vodní meloun obsahuje velké množství karotenoidu lykopenu, který mu dodává typickou červenou barvu. Zdroj Wikimedia Commons, autor Steve Evans, úpravy Jan Kolář, licence CC BY 2.0.


Ústav experimentální botaniky AV ČR, v. v. i.
Rozvojová 263
165 00 Praha 6 – Lysolaje
Česká republika

IČ: 61389030
DIČ: CZ61389030
Datová schránka: 4rgnvih
Tel.: +420 225 106 455
Fax.: +420 225 106 456
Email: ueb@ueb.cas.cz
Přihlášení k newsletteru
© Ústav experimentální botaniky AV ČR, v. v. i.