Rostlina pro prosinec 2011

Karotenoidy jsou barviva, která najdete například v rajčatech, paprikách nebo mrkvi. Náš výzkum teď ukázal, že pozoruhodně mnoho jich je v plodech jednoho okrasného keře.

plody kdoulovce japonskéhoRostlina pro prosinec 2011

Karotenoidy jsou barviva, která najdete například v rajčatech, paprikách nebo mrkvi. Náš výzkum teď ukázal, že pozoruhodně mnoho jich je v plodech jednoho okrasného keře.

Bez karotenoidů se neobejde žádná rostlina. Tato žlutá, oranžová, případně červená barviva jsou totiž důležitá pro fotosyntézu. V listech pomáhají zachycovat světlo a chrání před škodlivými účinky silného slunečního záření i dalších stresových faktorů. Kromě listů se ale vyskytují také v jiných částech rostlin – často třeba v plodech.

Karotenoidy mají zároveň význam pro lidské zdraví. To je případ hlavně beta-karotenu. Naše tělo ho získává z některých rostlinných potravin. Vyrábí z něj vitamín A, který je nepostradatelný pro správné fungování zraku.

Rostlinná barviva studuje v našem ústavu tým doktorky Wilhelmové. Jeho člen, doktor Daniel Haisel, nedávno zjišťoval obsah karotenoidů v plodech kdoulovce japonského (na snímku).

Tento keř se u nás pěstuje jako okrasná dřevina. Plody připomínají malá jablka, hezky voní, ale i po dozrání jsou dost tvrdé a kyselé. Přesto se v severní Evropě zkoumají možnosti jejich potravinářského využití, například do džusů a marmelád.

Doktor Haisel měřil množství karotenoidů v sedmi odrůdách kdoulovce. Zjistil, že některé odrůdy mají karotenoidů překvapivě hodně – víc než řada běžných druhů ovoce. Předčily grepy i pomeranče a vyrovnaly se papáje nebo meruňkám.

Pomohou tyto výsledky dostat výrobky z kdoulovce do našeho jídelníčku? Uvidíme v budoucnu.

Text Daniel Haisel a Jan Kolář

Foto Jan Kolář


Ústav experimentální botaniky AV ČR, v. v. i.
Rozvojová 263
165 00 Praha 6 – Lysolaje
Česká republika

IČ: 61389030
DIČ: CZ61389030
Datová schránka: 4rgnvih
Tel.: +420 225 106 455
Fax.: +420 225 106 456
Email: ueb@ueb.cas.cz
Přihlášení k newsletteru
© Ústav experimentální botaniky AV ČR, v. v. i.